επαγγέλματα με προοπτικές

Η οικονομική κρίση έχει ανατρέψει σημαντικά τις ισορροπίες στην αγορά εργασίας, ωθώντας ένα μεγάλο τμήμα του πλυθυσμού στην αναζήτηση ενός επαγγελματικού προσανατολισμού που θα έχει ζήτηση και αξιόλογες χρηματικές απολαβές. Η εύρεση ενός επαγγελματικού αντικειμένου που θα προσφέρει σημαντικές απολαβές και αίσθημα ασφάλειας απασχολεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού σε καθημερινή βάση. Με τα νέα δεδομένα που εμφανίζονται στον επαγγελματικό στίβο με ταχύτατους ρυθμούς, διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο οι επιλογές των νέων αναφορικά με την εύρεση εργασίας, αλλά και η ζήτηση για συγκεκριμένα αντικείμενα και κλάδους, δημιουργώντας μόνιμα νέα επαγγέλματα με προοπτικές.

Είναι σημαντικό, όταν βρίσκεται κάποιος σε μια διαδικασία αναζήτησης για επαγγέλματα με προοπτικές αποκατάστασης και οικονομικών απολαβών, να θέτει κριτήρια με βάση το μέλλον. Πρέπει ο καθένας να κοιτά μπροστά και να προσπαθεί να προβλέψει τις αναδυόμενες τάσεις. Να προσπαθεί να αξιοποιήσει τις δεξιότητές του για να στραφεί προς μια καριέρα με πιθανότητες εξέλιξης. Οι νέες τάσεις της αγοράς επιβάλλουν την ευελιξία και τους έξυπνους χειρισμούς, ανατρέποντας συνέχεια τα μέχρι τώρα δεδομένα. Ποια είναι όμως τα επαγγέλματα με τις περισσότερες προοπτικές;

  1. Επαγγέλματα Υγείας

Στο σημερινό περιβάλλον, ιδίως μετά την έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού, η υγειονομική περίθαλψη έχει προτεραιότητα. Όπως είναι λογικό, οι ανησυχίες για την υγεία και την ασφάλεια ωθούν τη συνεχή ανάπτυξη του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής βοήθειας. Παράλληλα, η γήρανση σε συνδυασμό με την παράταση του προσδόκιμου ζωής αυξάνουν την ανάγκη για καταρτισμένα άτομα στον κλάδο της υγείας. Τα επαγγέλματα του νοσοκόμου, του ιατρού και του επιδημιολόγου έχουν ίσως μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ.

2. Επαγγέλματα σχετικά με τις ψηφιακές τεχνολογίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο

Οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Σημειώνονται σημαντικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τη ρομποτική, τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, τα κρυπτονομίσματα, τα παιχνίδια, την εικονική πραγματικότητα και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, προκύπτουν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας που αφορούν προγραμματιστές, σχεδιαστές δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων και ειδικούς ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών.

3. Επαγγέλματα ανάλυσης δεδομένων

Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που κυκλοφορεί καθημερινά στον ψηφιακό τομέα επιτάσσει την ανάγκη για ύπαρξη ανθρώπων που μπορούν να πραγματοποιήσουν στατιστικές αναλύσεις σε αυτά. Η ζήτηση για νέα προϊόντα, και για την ανάλυση και ερμηνεία μεγάλων συνόλων δεδομένων αναμένεται επίσης να συμβάλουν στη γρήγορη ανάπτυξη της απασχόλησης για στατιστικολόγους, αναλυτές ασφάλειας πληροφοριών και data scientists.

4. Επαγγέλματα που αφορούν την ενέργεια και την οικολογική τεχνολογία

Ο κλάδος της ενέργειας και της οικολογικής τεχνολογίας παρουσιάζουν ραγδαία άνοδο, καθώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με τις έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου ελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού. Τα επαγγέλματα του ενεργειακού μελετητή, του ειδικού στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, του τεχνικού αιολικών συστημάτων, λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα.

5. Επαγγέλματα σχετικά με το Μάρκετινγκ

Το Μάρκετινγκ, ιδίως το Ψηφιακό Μάρκετινγκ, αποτελεί κλάδο που σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη με την πάροδο του χρόνου. Η ανάδειξη νέων τεχνικών ψηφιακής προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, όπως το μάρκετινγκ περιεχομένου, το email μάρκετινγκ, το μάρκετινγκ μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ηλεκτρονικό εμπόριο ή η βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης απαιτούν άτομα που να ασχολούνται με την ανάπτυξη, εφαρμογή και βελτιστοποίηση στρατηγικών για μια επιτυχημένη καμπάνια.

Η εύρεση ενός επαγγέλματος που θα προσφέρει στον κάθε εργαζόμενο σημαντικές ευκαιρίες για εξέλιξη και αξιόλογες χρηματικές απολαβές απασχολεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σήμερα. Τα σύγχρονα δεδομένα απαιτούν ικανότητες ευελιξίας και προσαρμοστικότητας στις αλλαγές, και την εξάσκηση των κατάλληλων δεξιοτήτων. Προκειμένου να αποτυπωθούν κατάλληλα οι δεξιότητες του κάθε ατόμου για την εξασφάλιση ευκαιριών στον επαγγελματικό στίβο, είναι πολύ σημαντική η δημιουργία ενός σωστού βιογραφικού. Η ομάδα της Academicals μέσα από τη σύνταξη βιογραφικού μπορεί να διαμορφώσει με τέτοιο τρόπο το κάθε βιογραφικό, ώστε να παρουσιάσουν τις δεξιότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μελλοντικού εργαζόμενου με τον καλύτερο τρόπο.